1. Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası 16 Temmuz 2022 tarihinde başladı. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki “Arslantepe Höyüğü” adına Battalgazi Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen turnuva 6 gün sürecek ve 21 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak olan ödül töreni ile tamamlanacak. Battalgazi Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 1. Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda yapılıyor. Tarihin derinliklerinden gelen satranç sayesinde yüzlerce sporcu ve ailesi Arslantepe Höyüğü‘ne ile Silahtar Mustafa paşa Kervansarayı‘na akın etti. Yurt içinden 47 ilden 420 sporcu, yurt dışından 9 ülkeden 80 sporcu aileleri ile birlikte Malatya’ya geldiler.
21 Temmuz 2022 tarihine dek devam edecek olan turnuva 5 kategoride oynanacak. 1800 ELO ve üzeri sporcular A kategorisinde yarışırken, 1799 ELO ve altındaki sporcular B kategorisinde yarışacaklar. Çocuk sporcular ise 14 – 10 ve 8 Yaş kategorilerinde yarışacaklar. Her kategorideki dereceye giren sporculara kupa, madalya ile çeşitli miktarlarda para ile ödüllendirilecekler. Karma oynanacak satranç turnuvasında görme engelli sporcu, kadın sporcu ve 50 yaş üstü gibi çeşitli şekillerde kategorize edilerek ayrıca para, kupa ve madalya özel ödülleri verilecek. Satranç sporcuları, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Battalgazi’yi görmekten ve Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile tanışmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler. İlçedeki 17. yüzyıldan kalma Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda yapılan turnuva, Battalgazi Belediyesince Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Satranç Federasyonunun desteği ile gerçekleştiriliyor.Turnuvanın açılışında konuşan Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya'nın ilk yerleşim yeri de olan Battalgazi ilçesinin tarihi özelliği ile dikkati çektiğine değindi. İlçenin bu açıdan medeniyetin kalbi olduğunu dile getiren Tüfenkci, ilçedeki tarihte ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Arslantepe Höyüğü'ne işaret etti.
Höyüğün geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındığını kaydeden Tüfenkci, "Özellikle Arslantepe'nin UNESCO tarafından tescillenmesi ile beraber Battalgazi'miz Türkiye ve dünyada da inşallah adım adım adını duyuran bir ilçemiz olacak. Bunu iyi değerlendirmek, geliştirmek lazım." dedi. Tüfenkci, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'e de spora ve gençlere verdiği önem için teşekkür ederek, "Satranç, akıl, zeka oyunu. Battalgazi'ye de bu yakışır. Her yaştan sporcumuza bu tarihi mekana gelerek oynama ve kazanma fırsatı verdikleri için Başkanımıza ve ekibine teşekkür ederim." diye konuştu. 47 il ve 9 ülkeden 500 sporcu katılıyor. Osman Güder de Malatya'nın ve Battalgazi'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına değinerek, şehri hak ettiği noktaya getirmek istediklerini söyledi. Sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerle gençlere sahip çıkacaklarını vurgulayan Güder, bu amaçla düzenledikleri programlardan biri olan satranç turnuvasına 47 ilden 420 ve 9 ülkeden 80 olmak üzere toplam 500 sporcunun katıldığını belirtti. 21 Temmuz'da sona erecek turnuvanın 5 kategoride yapılacağını ifade eden Güder, her yaştan sporcunun katıldığı yarışlar sonunda derece alanlara kupa ve madalyanın yanı sıra para ödülü verileceğini dile getirdi.
Satranç İl Temsilcisi Cemal Gürsel Toy ise turnuvaya katkı sunanlara teşekkür ederek, geleneksel hale getireceklerini anlattı.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan da turnuvaya katkı sunanlara teşekkür etti.
Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran ise turnuvanın ilçenin tanıtımına katkısının büyük olacağını kaydetti.